Víz és csatornázás - A te bolygód
Menu

A víz kincs

Ez a természeti erőforrás sérülékeny, ezért fontos, hogy ne pazaroljuk és ne szennyezzük. Ez nem lehetetlen feladat, de rendszeresen tennünk kell érte.

Ez a bolygó teljes vízkészlete

A bolygó felületének 71%-át víz borítja.

2,5%

Ebből az édesvíz a teljes vízkészletnek mindössze 2,5 %-a.

-66%

Az édesvíz több mint 66%-a gleccserekben és a sarki jégsapkában található - fagyott állapotban, így nem felhasználható.

A könnyen elérhető felszíni édesvíz a bolygó teljes vízkészletének mindössze 0,007%-a.

0,007%

Ugyan a bolygó vízkészlete hatalmas, ennek mégis csak nagyon kis része, mindössze 0,007 %-a érhető el fogyasztásra könnyen alkalmassá tehető formában.

Összesen 93 ezer km³ a mennyisége annak a víznek, ami nem sós, nem fagyott, nem pára állapotú, nincs a föld alá elzárva vagy nem menthetetlenül szennyezett.

Minden csepp víz kincs, amit meg kell óvnunk. Ez a természeti erőforrás sérülékeny, ezért fontos, hogy ne pazaroljuk és ne szennyezzük. Ez nem lehetetlen feladat, de rendszeresen tennünk kell érte.

Vécéöblítés

liter
Tisztálkodás

liter
Mosás

liter
Mosogatás

liter
Ivás, locsolás, autómosás

liter
Egy ember átlagos napi vízfogyasztása

liter

A háztartásunk vízfogyasztása

Magyarországi adatok szerint a lakosonkénti átlagos napi vízfelhasználás körülbelül 100-110 liter. Autómosáshoz 150 liter, mosógépes mosáshoz 120 liter, kádban fürdéshez 100-120 liter, zuhanyzáshoz 40-60 liter víz szükséges alkalmanként.

Vécéöblítés

liter
Tisztálkodás

liter
Mosás

liter
Mosogatás

liter
Ivás, locsolás, autómosás

liter
Egy ember átlagos napi vízfogyasztása

liter

Mivel az ivóvízkészlet véges, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ezt az értéket hogyan csökkenthetjük a leghatékonyabban, és vásárláskor figyeljünk arra is, hogy milyen öblítőtartályt, csapot, mosogatószert, mosószert, tisztálkodószert választunk.

Hideg vagy meleg?

Az egered nyomva tartásával forgasd el a csapot az általad helyesnek tartott válasz irányába.

↖︎

Forgasd el a csapot az általad helyesnek tartott válasz irányába.

Csatornázás

6.401 KM

Budapest csatornahálózatának hossza 6401 km. Ha a csöveket egy vonalba tennék le, akkor Budapestről elérné Kanada, India, Zambia, Tanzánia határait, Zanzibár szigetét, Kínát, Nepált, Bhutánt, Mongóliát, a Spitzbergákat.

Így működik a csatornarendszer

A csatornarendszerek földalatti városok. A kiépítésük a közép-európai nagyvárosokban – az ivóvízhálózattal együtt – a 19. században kezdődött, és a korabeli mérnöki tudás csúcsteljesítményei közé tartozott. Gondoljunk például Reitter Ferenc nagyszerű megoldásaira vagy a monumentális, hazai téglából épült, bazilikaszerű kőbányai víztározóra.

A hálózat működése elvileg a körkörösségen alapszik:

a felhasznált vízből mechanikai (és ma már biológiai) tisztítás után újra élővizekbe vezethető vizet kapunk. A nyugat-európai folyók – mint a Rajna vagy a Temze – példája mutatja, hogy a folyóvizek romlását vissza lehet fordítani, és a korábban halottnak tűnő helyekre gyorsan visszaköltözik az élet.

A 2000-es években a Duna esetében is nagyot léptünk előre, így ma már a budapesti szennyvíz 95%-a tisztítás után jut a folyóba.

A csatornázás szinte egyidős a városokkal, nélkülük a településeink koszosak, büdösek és veszélyesek lennének.

A szerencsés városokban, mint amilyen Budapest is, az ivóvíz természetesen szűrt állapotban jut a kutakba.

A csatornahálózat célja, hogy lehetővé tegye a víz körforgását, és a tisztítási folyamat végén szinte ugyanolyan tiszta vízhez jussunk , mint amilyet a természettől kaptunk. Mi, emberek mégis sokszor ellenségei vagyunk saját magunknak: sok vizet pazarlunk el és olyan dolgokat is a hálózatba juttatunk, amelyek akadályozzák annak működését.

Ez nem jó a természetnek, növeli a fertőzések kockázatát, és rengeteg pénzt kell költenünk a tisztításra – amit hasznosabb célokra is fordíthatnánk.

Ha nem vigyázunk, a dugulással fertőzésveszélyt teremtünk és olyan „csatornaszörnyet” hozunk létre, melynek az eltávolítása sokba kerül és hónapokig tart.

A csatornaszörny olyan zsírhegy, amely – többek között – a kiöntött olajból, a bedobott csikkekből, fültisztítóból, sminkes korongokból áll össze odalent.

Természetesen szörnyek valójában nem élnek a csatornákban, de a zsírhegy nagyon is valóságos! Ne tápláld! Minden egyes csikk, minden csepp olaj számít!

Forgasd el a készüléket