Felelős fogyasztás - A te bolygód
Menu

Felelős fogyasztás

A vásárlás mára a modern társadalmak szabadidős tevékenységévé vált. Sokszor másról sem szól, csak a saját kényeztetésünkről, az ár pedig általában nem tükrözi a környezeti és társadalmi költségeket.

A globalizáció hosszúvá tette az ellátási láncot.
A globalizáció olyan hosszúvá tette az ellátási láncot, olyan messzire került a fogyasztás helye a gyártástól, hogy elsikkadt a cégek és az egyén felelősségtudata. Rendkívül pazarló szokásokat vettünk fel!

Szerencsére vissza tudunk térni a jobb, takarékosabb, fenntarthatóbb útra, ha belátjuk a helyzetünk tarthatatlanságát. Ma már egyre többen értik meg, hogy az ésszerű vásárlásé a jövő, és a minimalizmus is lehet divat. A saját testünk jólléte és a Föld jövője összhangba hozható.

Ez a ma döntésein múlik.

Szerencsére vissza tudunk térni a jobb, takarékosabb, fenntarthatóbb útra.

Kattints a fogyasztói cikkek valamelyikére!

Fogyasztói cikkek - Pólók
Fogyasztói cikkek - Joghurtos poharak
Fogyasztói cikkek - Notebookok
Vissza

Pólók

  • egyetlen új pamutpóló elkészítéséhez körülbelül 3000 liter víz szükséges
  • a nagyipari termelők a folyókból és a tavakból kiszivattyúzott vízzel öntözik a gyapotföldeket
  • a termelés során rengeteg vegyi anyagot használnak fel
  • még napjainkban is vannak olyan gyárak, ahol borzalmas munkakörülmények uralkodnak és gyerekek is dolgoznak
  • egy póló akár 22 ezer km-t is utazhat, mielőtt a szekrényedbe kerül
  • ehhez több mint 3 hetet tölt tengeren, mialatt a hajó motorja éjjel-nappal jár
  • rengeteg üzemanyag ég el, a motorzaj megzavarja a tengeri állatokat, és a hajóknak ütköző bálnák százai pusztulnak el a kereskedelmi útvonalakon
  • a leeső konténerek miatt sok műanyag és más szennyezés kerül a tengerbe
  • a sok fölösleges ruha miatt újabb szekrényeket kell venni
  • a megvásárolt ruha háromnegyede néhány éven belül a szemétben végzi
  • a legyártott ruhák jelentős részét elégetik vagy hulladéktemetőkbe küldik
  • a megvásárolt ruhák egy részét soha senki sem veszi föl
Vissza

Joghurtos poharak

  • a joghurt alapvetően egészséges étel
  • a gondot a tömeges, ipari méretű fogyasztása és gyártása jelenti
  • az állatokat a nagyüzemi állattartásban túl fiatal korukban választják el az anyjuktól, ezáltal komoly stresszt okozva bennük
  • a zsúfolt üzemekben az állatok antibiotikumot kapnak, amelyre idővel rezisztenssé válhatnak
  • gondot jelent a szarvasmarhák metánkibocsátása (ezért adnak vörös algát a tápszerükhöz)
  • a joghurtok jelentős része cukrozott és aromákat is tartalmaz
  • az eperaromát például egy üzemben állítják elő – fűrészpor felhasználásával
  • az ökológiai lábnyomot növeli, hogy többnyire műanyagba csomagolják
  • kapható visszaváltható üvegben is
Vissza

Notebookok

  • egy modern notebook gyártásához olyan nyersanyagokat használnak fel, mint a lítium, a kobalt, a volfrám és a tellúr
  • ezek úgynevezett háborús ásványok: kevés van belőlük és a kitermelésükért sokszor különböző katonai csoportok küzdenek
  • a bányákban gyakran gyerekek dolgoznak és olyan területeken működnek, ahol védett hegyi gorillák élnek
  • az ásványok akár 10 ezer kilométert is utazhatnak a gyártás helyszínéig
  • a termék a boltokig ugyancsak hosszú utat jár be
  • a gyártók felelőssége, hogy milyen technológiát használnak, de manapság a legtöbb laptop integrált alaplappal készül, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a javítást
  • a laptopokat a cégeknél és az állami vállalatoknál általában 3 év használat után leselejtezik – annak ellenére, hogy a legtöbb gép még évekig használható ezután is
  • egy személyre vetítve évente több mint 20 kg elektronikai terméket gyártanak az EU-s piacra (mosógépet, porszívót, hűtőt, számítógépet, televíziót és mobiltelefont)
  • jelenleg több mint 2 milliárd számítógép és laptop lehet a világon
  • egy átlagos laptop előállítása során a saját súlya tízszeresének megfelelő szennyező anyag keletkezik
  • gyártásukhoz sokszor olyan nehezen újrahasznosítható anyagokat használnak, mint például a polivinil-klorid (PVC)

Fogyassz felelőséggel!

Superfood
Divatipar
Kütyük
Tovább
Vissza

A kütyü nem játék!

Pozitív
Árnyoldal
Ha a könnyebben javítható termékeket választjuk, azzal évekig meghosszabbíthatjuk az élettartamukat.
Magyarországon korábban a Gelka nevű hálózat gondoskodott az elektronikai termékek javításáról.
Nyugat-Európában már újra sok helyen működnek közösségi műhelyek és szakszervizek, ahol elektronikai termékeket is javítanak.
A gyártók előszeretettel élnek az úgynevezett tervezett avulás eszközével. Érdemes olyan terméket keresni, aminek van szakszervize, sok évig garantált az alkatrész-ellátása és nem árt elolvasni azt sem, hogy mások mit írtak róla a neten!
A mobiltelefonokhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás 70-90 százalékban a gyártásukból és a szállításukból adódik.
A mobiltelefonok gyártása során a nemesfémek használata jelenti a legnagyobb környezeti terhelést.
A termék életútjához tartozó anyagok környezeti hatását modellezni lehet, s ennek rutinszerű értékelésével jelentősen csökkenthető lenne az elektronikai ipar környezetterhelése is.
A savállósága miatt kedvelt nióbium nevű fémből készül bevonatok más megoldásokhoz képest sokkal több energiát igényelnek és sokkal mérgezőbbek.
Már több mint évi 50 millió tonna e-szemét keletkezik a Földön, fejenként átlagosan több mint 7 kg.
Az e-szemétből Európára 12 millió tonna jut évente. Mivel globálisan ennek csak 17,4%-át hasznosítjuk újra, évi 57 milliárd dollár értékű nemesfém végzi a szeméttelepeken.
Vissza

A super food nem mindig szuper

Pozitív
Árnyoldal
A vidéken, helyi gazdától megvásárolt alma karbonlábnyoma nagyságrendekkel kisebb, mint a szupermarketben habtálcán kínált, zsugorfóliába csomagolt, messziről utazott, fényesre suvickolt alma.
1 kg lencse termesztése során Magyarországon mindössze 0,45 kg szén-dioxid keletkezik.
1 kg zab termesztése Magyarországon 0,43 kg szén-dioxidot hoz létre.
A technológia is segíthet: egy kilogramm paradicsom vertikális kertben, akvapóniás rendszerben 2-4 liter vizet igényel, míg szabadföldön 60 liternél is többet.
A globális Fair Trade mozgalomban 2020-ban 1880 termelő szervezet, vagyis 1,7 milliónál is több gazdálkodó és 174 ezer munkás vett részt, zömmel dél-amerikai és indiai lakosok. Ők 747 ezer tonna banánt, 218 ezer tonna kávét és 233 ezer tonna kakaót értékesítettek fenntartható módon és méltányos bevételért.
Egy tonna avokádó megtermeléséhez 1981 m³ víz szükséges, és Mexikóból közel 15 ezer kilométert utazik, míg hazánkba ér.
Az üvegházi eper jóval több környezeti kárt okoz, mint a szabadföldi. Például a termesztés során használt műtrágya a vizekre, a felhasznált elektromos áram és gáz pedig a felmelegedésre van kedvezőtlen hatással.
Minden olcsónak tűnő, importált zöldség vagy gyümölcs (például a Dél-Amerikából érkező áfonya vagy az Észak-Afrikából származó paradicsom) valós ára esetén figyelembe kell venni, hogy mennyit utazott, mennyi vizet igényelt, mennyi rovarirtót, tartósítószert permeteztek rá, vagy mennyi területet vett el a helyi lakosságot szolgáló élelmiszertermeléstől. Lehet, hogy így már nem is olyan „olcsó”?
A garnélarák jó részét több millió hektáros farmokon tenyésztik, sokszor a talajmegkötést, víztisztítást, biológiai sokféleséget biztosító mangroveerdők helyén. Ezen területek kiirtásával csökken a biodiverzitás, nő az árvízveszély, a farmokról pedig antibiotikumok juthatnak a környezetbe.
A tonhal nagyszerű, de a túlhalászás már nem az. A hálóba gyakran védett állatok is kerülnek, a tengerfeneket felszántó vonóhálós halászat pedig rendkívül káros módszer.
A húsmarha nagyüzemi előállítása minden 1000 kcal után 36 kg üvegházhatású gázt termel. Ugyanez az érték baromfi esetében 5 kg.
1 kg rizs megtermelése során 2,6 kg szén-dioxid keletkezik magyarországi viszonyok között.
Egy délnyugat-európai ásványvíz vagy bor például csaknem 9000 km-t utazik, mire egy texasi étterem asztalára kerül.
Magyarországon minden ötödik 10 és 14 év közötti gyerek energiaitalt „reggelizik”. A magas cukor- és koffeintartalmú energiaitalok gyakori fogyasztása az orvosok szerint szívritmuszavarok és cukorbetegség kialakulásához vezethet, de már kis mennyiségben is káros az érrendszerre.
Vissza

Ultra fast fashion vagy second hand?

Pozitív
Árnyoldal
Nagyszüleink természetes anyagokból készült ruhái, tartós bőrcipői mesterművek voltak, amelyek sokszor évtizedekig kitartottak.
Régen a ruhák minőségi anyagokból készültek úgy, hogy javítani is lehessen őket.
Ha elkerülöd a tetszetős, de nem tartós darabokat, azzal te is tehetsz azért, hogy kevesebb terméket állítsanak elő, szállítsanak és dobjanak a szemétbe.
A kender, a len, az organikus pamut, a bambusz, a selyem, a juh- vagy az alpakagyapjú általában jobb, fenntarthatóbb megoldást jelent.
Ha tartós, kortalan darabokba fektetsz, rengeteg szeméttől megszabadítod a bolygót!
Leszakadt egy gomb az ingedről? Elkezdett kopni a bőrcipőd sarka? Varrd fel, javíttasd meg, lehet, hogy évekig használhatod még!
„Az olcsóbb drágább”, tartja egy magyar mondás. Az ár néha tükrözi a ruházatod és a cipőd tartósságát, de szinte sosem tükrözi a környezetre gyakorolt káros hatást.
Ultra fast fashion: ez az irányzat arra biztat, hogy minél gyakrabban cseréld le a ruhatárad! Van olyan cég, ami évente akár már 24 „kollekciót” is piacra dob.
Manapság évente több mint 15 milliárd pár cipőt vásárolnak meg a világon, nem mindegy tehát, hogy ezek milyen anyagokból készülnek és mennyire tartósak.
Észak-Amerikában évente 7-8 pár cipőt adnak el fejenként, míg Európában 4-5 párat. Valóban szükségünk van erre a mennyiségre?
Az európai piac évi 22 milliárd eurónyi cipőt importál, ezáltal jelentős, 10 milliárd eurós kereskedelmi deficit keletkezik.
A cipőpiac mérete globálisan 407 milliárd dollár értékű: ugyanannyit költünk cipőkre, mint ékszerekre.
Mivel a cipő nehezen újrahasznosítható, ezért sem mindegy, hogy mit húzol a lábadra és meddig hordod!
Egyetlen új farmer legyártása akár 7-10 ezer liter vizet is igényelhet!
A világon készülő összes ruha 65%-a műszálas anyagból készül.
Egyetlen adag mosásból akár 700 ezer mikroműanyag részecske is kiszabadulhat.
Az évtizedekkel ezelőtt megvásárolt nejlonpóló valószínűleg még mindig megvan valahol.

Forgasd el a készüléket