Miért ne dobjam ki az ételt?
Ma egy átlagos háztartás hulladékának körülbelül egyharmada
élelmiszer.
Ez azért jelent problémát, mert a hulladéklerakókban az élelmiszerek
– elegendő fény és oxigén hiányában – nem tudnak megfelelően lebomlani.
A lassú, nem teljes lebomlás során üvegházhatású gáz keletkezik: a metán.
Őseink – akárcsak az élet többi területén – a felhalmozott tapasztalatok alapján rátaláltak a helyes
megoldásokra.
A paraszti társadalom gyakorlatilag nem termelt olyan hulladékot, ami ne vált volna a körforgás
részévé.
Így
volt ez az élelmiszerrel is: nem pazaroltak.
Ha egy növénynek valamelyik részét mégsem tudták
elfogyasztani
vagy hasznosítani, akkor gondoskodtak arról, hogy az természetes körülmények között bomoljon le.
Mindezt
nem
tudományos elméletekkel, a légkörre gyakorolt hatással vagy a metánnal indokolták, egyszerűen csak
megfigyelték, hogy a talaj hálás lesz érte.
A lebontásban mikrobák, rovarok, földigiliszták egyaránt részt vesznek, a föld szerkezete lazábbá
válik,
az
esővíz könnyebben beszivárog, az így „kezelt” termőföld pedig szerves anyagokkal gazdagodva sokkal
jobban
terem.