Hulladék - A te bolygód
Menu

Pet-palackok

Naponta 1,3 milliárd, évente pedig közel 500 milliárd PET-palackot vásárol az emberiség, amelynek csak harmadát sikerül szelektíven begyüjteni. Ennek csupán töredéke hasznosítható újra.

A világ hulladékhelyzete A világ hulladékhelyzete
A világ hulladékhelyzete

Az Európai Unió területén szeméttelepek helyett korszerű hulladékkezelő-telepek működnek. Ez a folyamat még nem ment végbe a világ összes régiójában. A műanyag és az e-hulladék mennyisége is robbanásszerűen nőtt az elmúlt évtizedekben, miközben a hulladékexport és -import egy részét sajnos a szürkegazdaság dolgozza föl.

Rekultiváció

Még a legnagyobb hulladékkezelő-telepek is csak néhány évtizedig üzemképesek, függetlenül attól, hogy melyik országban működnek. Ezért a mérnökök már a tervezés során figyelembe veszik, hogy a telep alkalmas legyen a rekultivációra. Utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy a hulladék köré sáncrendszert építenek, majd az így keletkező kisebb-nagyobb „dombot” földréteggel fedik le és növényekkel ültetik be, így végső soron zöldfelület keletkezik. A szakemberek ezután még évtizedekig figyelik a területet.

Hogyan termelhetnénk kevesebb hulladékot?
Hogyan termelhetnénk kevesebb hulladékot?

Egyszerűen fogalmazva a legjobb hulladék az, amit meg sem termeltünk. Minden egyes PET-palack, boltban kapott bevásárlószatyor, eldobható pohár, ételhordó doboz és jópofának szánt műanyag játék számít. Nincs teljesen környezetbarát csomagolás, ezért jól nézd meg, hogy mit és mennyire csomagoltak be! Kerüld az egyszer használatos tárgyakat, és ha valamilyen szemetet „termeltél”, vond be a körforgásba, vagyis válogasd külön, hogy később újra lehessen hasznosítani!

Tippjeink ahhoz, hogy ne ússzunk a szemétben!

Kattints rá az ablakokra és olvasd el tipjeinket!

↖︎
Keresd a csomagolásmentes termékeket vagy azokat, amelyeket visszaváltható anyagba csomagoltak!
Javítsd meg! Nem igaz, hogy mindig az eldobható termék a legjobb megoldás – legyen az ruha, cipő vagy éppen kenyérpirító.
Bár itthon már egyre kevesebb műanyagszatyorral találkozunk, nehéz a megszokásokon változtatni. Ha könnyű vászontáska lapul nálad, máris sokat tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a hulladék, akár a piacra vagy a könyvesboltba mész!
Ha semmiképp sem tudod elkerülni a műanyagszatyrot, tedd félre például kukászsáknak vagy gyűjtsd külön!
Ugye milyen bosszantó, amikor egy darab alma mellé némi fólia és habtálca is jár? Válaszd azt a terméket, amit kevésbé csomagoltak be!
Szelektálj! Például a tejesdobozok sok farostot tartalmazó, értékes kartonból készülnek. Mindenképpen dobd a szelektív gyűjtőbe, hogy a feldolgozóüzemben később külön tudják választani a kartont a műanyag kupakoktól és a többi alkotóelemtől.
Az olajos pizzásdobozokat nem lehet újrahasznosítani, ráadásul az étel a házhoz szállítás miatt több kilométert utazik. Ha lehet, készítsd el otthon!
Ha utazol, vigyél magaddal egy palackot vagy termoszt, hogy ne kelljen újabb PET-palackos vizet vagy eldobható kávéspoharat vásárolnod!
Ne pazarolj élelmiszert! Vásárolj annyit, amennyit el is fogyasztasz! Keresd a jó minőséget, legyen szó kenyérről vagy bármi másról! Tárold megfelelően!
Kerüld a fölösleges szuveníreket és a viccesnek tűnő, de haszontalan tárgyakat! Hűtőmágnes, plüssállat, kisbögre – egy idő után mind a szemétre kerülnek.
A kapszulás kávé jó a gyártóknak, de nem éppen barátságos a bolygóval.
Az európai vásárlók a ruháik harminc százalékát mindössze egyetlenegyszer viselik. Ne tartozz közéjük – csak akkor vásárolj meg egy tetszetős darabot, ha valóban szükséged van rá!

Dobj a kockával és védd meg környezeted!

Kattints rá a kockára és olvasd el tippjeinket!

↖︎
Mit számít, ha egy csikk kerül a csatornába?

Azt már biztosan tudod, hogy ha dohányzol, mennyire rosszat teszel magadnak és a körülötted élőknek. És azt is tudtad, hogy egyetlen csatornába dobott csikk akár 1000 l vizet is beszennyezhet? Soha ne dobd el az utcán vagy a természetben!

Miért különösen nagy baj az élelmiszerpazarlás?

Az élelmiszer-alapanyagok megtermelése, öntözése, gondozása, betakarítása elképesztő mennyiségű erőforrást emészt fel, ráadásul a terményeket utána sokszor feldolgozzák, majd a piacra kerülésük isa utaztatással és további energiabefektetéssel jár. Éppen ezért nagyon bosszantó, ha kidobjuk az ételt, hiszen elpazaroljuk ezt a sok erőforrást, sőt a kidobott élelmiszer nagy részéből bomláskor metán szabadul fel, ami egy különösen erős üvegházhatású gáz.

Mi az az újrahasználati központ?

Ezeken a helyeken a lakosság díjmentesen leadhatja feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyait, eszközeit. A központokban ezenkívül oktatás is zajlik, ahol gyerekek, diákok ismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással. Az FKF néhány éve két ilyen központot is nyitott Budapesten.

Melyik gyártó árt a legkevesebbet? Aki műanyagdobozban, többrétegű kartonban, vagy aki alumíniumobozban árulja termékét?

Teljesen környezetbarát csomagolás nincsen, így a legjobb termék az, ami nem csomagolt vagy a lehető legnagyobb kiszerelésben kapható . A legnagyobb energiaigénye a fémdoboznak van, ugyanakkor az alumínium könnyen és sokszor újrahasznosítható anyag. A papír csak akkor jó választás, ha újrahasznosított vagy felelős forrásból származik, de szintén viszonylag jól újrahasznosítható. A műanyag azonban csak akkor újrahasznosítható, ha ezt a csomagoláson egyértelműen jelzik, ami sokszor elmarad.. Ezért a lehető legkevesebb csomagolóanyagot válasszuk, keressük az újrahasználhatót vagy az újrahasznosíthatót, majd gyűjtsük szelektálva .

Mit csináljak a használt bútorral?

A 20. század közepéig évszázadokon át használtak egy-egy bútort, de mára itt is megjelent az eldobható kultúra. A bútor hosszútávú befektetés, így érdemes meggondolni, hogy mit vásárolsz meg (és mit nem).

Miért válasszak természetes anyagú ruhát?

A műszálas ruha előállítása, mosása nagy környezetterheléssel jár, mert mikroműanyagok jutnak belőle a talajba, a vizekbe. A rossz minőségű műanyag ruhák hamar tönkremehetnek és nem is mindig kényelmesek, ráadásul a gyakori elektromos kisülés is kellemetlen. A pamut, gyapjú, len általában jobb választást jelent.

Vajon mi az igazság?

Válaszd ki a helyes választ és tudj meg minél több érdekes dolgot a környezetünkről!

1. kérdés

Ennyi PET-palackot vásárol meg az emberiség percenként?

Vajon mi az igazság?

Forgasd el a készüléket