Étkezés és egészség - A te bolygód
Menu

Étkezés és egészség

Egyetlen távoli területről származó élelmiszer elfogyasztása jelentéktelennek tűnik a fenntartható, globális jövő szempontjából, de ha egy adott pillanatban akár sok millió másik ember is ugyanezt teszi, a felfutó kereslet drámai következményekkel járhat.

Visszatérni az alapokhoz

Boldog társadalom nem létezhet önmagukkal, egymással és a környezettel harmóniában élő, egészséges egyének nélkül. Az egészség, a testi és lelki jóllét nem magától értetődő - tennünk kell érte.

Mit együnk? Mennyit sportoljunk? Mennyi munka a „normális”? Milyen célokért küzdjünk? Hogyan pihenhetnénk ki magunkat? Hogyan élhetnék egyszerű, mégis boldog életet? Megannyi kérdés, ami mindannyiunkat foglalkoztat, bár általánosan érvényes választ nem kaphatunk rájuk.

Nézzük meg, hogyan rakhatjuk össze a tányérunkat egészségesen!
Mi teszi az étrendünket egészségessé?

Meg tudja mondani a tudomány, hogy mi egészséges?

Az emberi élelmiszereket legalább 150 éve vizsgálja a tudomány. A kutatási eredmények nyomán az 1920-as években a vitaminokat, majd a fehérjéket tartották a fejlődés, az egészség és a jóllét kulcsának. A tehéntejet például sokáig szuperételnek gondolták – és natúr állapotában valóban egészséges is, hiszen tartalmaz mindent, amire egy fejlődő emlős szervezetnek szüksége van. Nemcsak fehérjét, hanem enzimeket, vitaminokat is.

A cukor, a csokoládé, a kávé és a tea egyaránt távolról érkezik Európába, és régóta folyik a vita arról, hogy csodaszerek-e vagy káros hatásúak. A korábban egészségesnek tartott, mesterséges eljárásokkal és adalékokkal készülő margarinokat újabban egyre több kritika éri, ahogy a jó és rossz koleszterinekről vagy a zsírok és a szénhidrátok pozitív vagy negatív élettani szerepéről is egyre többet lehet hallani. A tudásunk folyamatosan bővül, sziklaszilárdnak tűnő állítások is meg tudnak dőlni, de ha minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és figyelünk a saját testünk reakcióira, azzal biztosan nem járhatunk rosszul!

Mi teszi az étrendünket egészségessé?

Meg tudja mondani a tudomány, hogy mi egészséges?

A tudomány jelenlegi állása szerint nem elsősorban az alacsony kalóriatartalom. Fontosabb a különböző energiaforrások (zsír, szénhidrát, keményítő, hús) fogyasztásának megfelelő sorrendje, aránya, illetve elválasztása. Vitaminok és ásványi anyagok nélkül hiánybetegségek alakulnak ki, a rostanyagokra szüksége van az emésztésünknek. A hagyományos, természetes feldolgozási, érlelési folyamatok meggyorsítása, helyettesítése megemelheti a különböző allergiák kialakulásának esélyét.

Ez történt például az egyik alapélelmiszerrel is: a néhány óra alatt, gyorsítva kelesztett kenyér közvetlenül összefüggésbe hozható a gluténérzékenység kialakulásával. Ha visszatérünk az alapokhoz, ez a probléma orvosolható: a kovászos kenyeret szinte bárki képes megemészteni.

Magyar superfood

Az élelmiszer útja

Egyetlen egészséges, de távoli területről származó élelmiszer elfogyasztása jelentéktelennek tűnik a fenntartható, globális jövő szempontjából, de ha egy adott pillanatban akár sok millió másik ember is ugyanezt teszi, a felfutó kereslet drámai következményekkel járhat. Esőerdőirtások, kimerülő termőföldek, a kikötőkben tornyosuló konténerhegyek és dübörgő kamionok jelzik azt, ha valamire gyorsan rákapunk. A változatos étrend jó, de mielőtt egy élelmiszer mellett döntünk, elsőként a saját vidékünkön érdemes szétnéznünk.

Kilométerek

„Ugorjunk le a boltba!” Ma már szerencsére elmúltak azok az idők, amikor sorba kellett állnunk a boltban, hogy egy terméket beszerezzünk. De úgy fest, mintha átestünk volna a ló túloldalára. Ahelyett, hogy a paradicsomot a kertben szednénk le, sokszor a mediterrán országokból vagy épp Észak-Afrikából utaztatjuk, ahogy a csemegeszőlő is a környékbeli tőkék helyett Dél-Amerikából érkezik. Nem túlzás ez?

Lássunk néhány példát, hogy mi mennyit utazik, mire egy budapesti piacra vagy szupermarketbe érkezik!
Alma
638 KM
Kalisz (Lengyelország) - Budapest
Parasztsonka
786 KM
Merkendorf (Németország) - Budapest
Paradicsom
3.175 KM
Rabat (Marokkó) - Budapest
Körte
13.849 KM
Durban (Dél-Afrika) - Budapest
Áfonya
16.993 KM
Lima (Peru) - Budapest
Csemegeszőlő
18.571 KM
Puerto San Antonio (Chile) - Budapest
Fokhagyma
25.446 KM
(Tsinan)Kína - Budapest

Forgasd el a készüléket